Jóga és egészség tanfolyam

Általános ismertető

A jóga – bár alapvetően nem az egészség helyreállításának érdekében lett megalkotva – más holisztikus megközelítésekkel egyetemben, az emberi szervezetet, a pszichikumot és az ember mélyebb rétegeit alapjaiban harmonizálja és állítja helyre. Az egészség fenntartásában és helyreállításában a jóga, mint a tudatfolyamatok leigázásnak ősi technikája óriási segítséget nyújt a modern világban élő ember számára is, legyen szó akár a káros stresszhatások elkerüléséről, az általános egészség fenntartásáról, vagy a mentális teljesítőképesség fokozásáról. A kurzuson való részvétel általános egészségi állapotot feltételez, és a délelőtti Iyengar jógaórák nem terápiás jógaórák lesznek.  Bármilyen ezzel kapcsolatos kérdés, kondíció és specifikus problémakörök kapcsán felmerült kételyek kapcsán keress bizalommal!

Az egyes alkalmakról

Minden alkalom során délelőttönként Iyengar jógagyakorlás várható (ászana, pránajáma, relaxáció), esetenként rövid anatómiai áttekintéssel. Az Iyengar metódus teljes rendszerként közelíti meg a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális fejlődést; egészséget, vitalitást, mentális tisztaságot, bölcsességet és érzelmi higgadtságot eredményezve. Az Iyengar jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és igazi valónk legmélyebb rétegeit. Bővebben a metódusról: http://iyengarjogadebrecen.hu/a-metodusrol/

A délutáni programok tematikus Iyengar jóganapok esetén pedig vagy követik a délelőtt felépítését, vagy előadások, és egyéb általános és mindenki számára végezhető gyakorlások lesznek, az adott témától függően a jóga és alkalmasint az egészséges életmód vonatkozásában. Az előadásokról (tematikától függően) nyomtatott jegyzet várható. A délutánok végén van lehetőség kérdések megvitatására is. Továbbá, a pránájáma gyakorlás szisztematikusan lesz felépítve a tanfolyam során, egyre haladóbb gyakorlatokkal.

A kurzus tanfolyam jellegét az egyes alkalmak végén megbeszélt “házi feladat” is erősíti, melynek célja, hogy alkalomról alkalomra tudjunk továbbfejlődni az egyes gyakorlattípusokban, hiszen a jógagyakorlás eredményessége a gyakorlások rendszerességében rejlik.

Az egyes alkalmakról külön leírás várható
a facebook oldalunkon!

 

További részletek

Várható időbeosztás: 9.00-12.00 és 13.30-16.00

Oktató: Jakab Ákos, okl. gyógytornász, okl. MJA és Iyengar jógaoktató, okl. programtervező informatikus. Bővebben: http://iyengarjogadebrecen.hu/jakab-akos/
Elérhetőség: 70/5358290, jakaba92@gmail.com, www.iyengarjogadebrecen.hu, facebook.com/iyengarjogadebrecen

Helyszín: DEBRECENI Belvárosi Jógastúdió, Debrecen, Domb utca 1., I. em.
(Nagyobb jelentkezési létszám esetén a helyszín változhat)

Ár: 8000 Ft

Jelentkezés: e-mailen, telefonon, facebookon vagy személyesen; 50% előleg befizetésével, amit az esemény előtt lekésőbb egy héttel kiegyenlíteni szükséges. Bármilyen nyomós ok, magának az eseménynek az elmaradása, vagy váratlan, előre nem kalkulálható esemény esetén az összeg természetesen visszautalásra kerül.

Egy jóganap min. 8 fő esetén kerül megtartásra.

Az egyes alkalmakra külön-külön is lehet jelentkezni, de az egybefüggő tematikai és az egymásra épülő gyakorlások miatt erősen javasolt minden alkalmon részt venni.

 

Tervezett témakörök

Az elméleti részek a délutáni előadásokra vonatkoznak.

1. A holisztikus egészség és a jóga kapcsolata I.

Délelőtt hagyományos Iyengar jógagyakorlás várható (ami a délutáni témával laza kapcsolatban áll).

Délután pedig az általános bevezetés után a jóga egészséges létmódra vonatkozó alapelveit és ajánlásait vesszük sorra, részletesen átbeszélve a stressz mibenlétét és káros hatásainak enyhítési lehetőségeit. Többen kértétek, hogy életmódra vonatkozó ismereteket is tárgyaljunk, így ezen és a következő alkalmon erre is szánunk időt. (Részletes tematika hamarosan!)
Dátum: 2019.09.29. (vasárnap)

2. A holisztikus egészség és a jóga kapcsolata II.

Délelőtt hagyományos Iyengar jógagyakorlás várható (a délutáni témával pusztán laza kapcsolatban).

Délutáni előadás témái közül néhány: a holisztikus egészség, a tudatfolyamatok és a jóga kapcsolata. A tudat és a tudatfolyamatok meghatározása. Tudatállapotok s ami azon túl van. Szolipszizmus – a lét és a tudat egysége. A nyugati és keleti pszichológia néhány főbb különbsége. A szellemi éberség és a mentális-emocionális-szociális egészség kapcsolata. Részletes tematika a jóganap előtt pár héttel kerül meghirdetésre. Pránájáma gyakorlás várható.
Dátum: 2019.10.27. (vasárnap)

3. Tematikus Iyengar jóganap: fókuszban a gerinc

Dátum: 2019.10.17. (vasárnap)

4. Tematikus Iyengar jóganap: csípőnyitás

Dátum: 2020.12.15. (vasárnap)

5. Tematikus Iyengar jóganap: hátrahajlások felszabadító ereje

Dátum: várhatóan 2020.01.12. (vasárnap)

6. Tematikus Iyengar jóganap: fókuszban a váll, vállöv, nyak és a hát felső része

Dátum: várhatóan 2020.02.02. (vasárnap)

7. Fókuszban: a csakrák

Dátum: várhatóan 2020.03.01. (vasárnap)

+1 Tematikus nap választható tematikával

Több lehetséges témafelvetés (érdeklődők száma szerint, az esemény előtt pár héttel szavazásra lesz bocsájtva):
– Tematikus Iyengar jóganap: fordított pózok
– Prana Vidya, avagy az egyetemes életerő tradicionális tana
– A jóga és a nő egészsége (nem jógaterápia)
– Stb.
Dátum: várhatóan 2020.04.05. (vasárnap)